28. nedelja trudnoće

28. nedelja trudnoće – Treći trimestar – sedmi mesec

Broj preostalih nedelja … 12

28 nedelja trudnoce

28. nedelja trudnoće je znak da je trudnica stigla u poslednju trećinu drugog stanja, tačnije u treći trimestar, što znači, sve više se bliži dolazak prinove i svega nekoliko nedelja je od trenutka, kada će majka prigrliti svoju bebu.

 

Razvoj ploda u 28. nedelji

Na kraju 28. nedelje težina bebe iznosi 1 kg, a dužina 36 cm. Sve više masti se odlaže pod bebinom kožom. Intenzivno se razvija i mozak. Do 28. nedelje površina mozga je relativno ravna i zahvaljujući stalnom rastu moždanog tkiva, razvijaju se vijuge i nabori. Ciklus spavanja karakteriše duboki san i dopunsko spavanje. Do 28. nedelje očni kapci se otvaraju. Pupčana vrpca koja od 5. nedelje raste dostiže dužinu oko 56-61 cm.

Kada bi se beba sada rodila, mogla bi samostalno ali otežano da diše.

28-nedelja-razvoj embriona

 

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 28. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
72 (+/-4,0)mm

HC (obim glave):
263 (+/-20)mm

AC (obim stomaka):
242 (+/-25)mm

FL (dužina butne kosti):
54 (+/-4,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 28. nedelji trudnoće

Težina materice žene u ovoj nedelji iznosi oko 56 grama. U drugom stanju, međutim, na odgovarajuću veličinu rastegnuta, predstavlja plodov dom zajedno sa placentom i plodovom vodom. U najviše slučajeva, simptomi se javljaju u poslednjoj fazi trudnoće, pre svega, zbog izrazito narasle materice, viška kilograma. Tegobe su: bolovi u leđima, natečenost nogu i zglobova, proširene vene, gorušica, zatvor, svrab kože. Dobra je vest da većina ovih tegoba nestaje nakon porođaja i materica se vraća u prvobitan položaj.

Uobičajeni simptomi u 28. nedelji trudnoće

 • Braxton Hicks kontrakcije
 • otok nogu i ruku, naduvenost lica
 • grčevi u nogama
 • gorušica
 • zapušenje nosa
 • bulovi u donjem delu stomaka
 • zaboravljanje, rastrojenost
 • zatvor
 • krvarenje desi
 • otežano disanje

Promene životnih okolnosti

Došlo je vreme da trudica ponovo nauči da spava. To neće biti jednostavan zadatak. Iako, nakon noćne šetnje do kupatila i pijenja vode uspeva da utone u san, tek tad počinju problemi, – kako se namestiti. Jedino je rešenje podbočiti se jastucima jer to prija stomaku, a i nogama. Sve se ovo čini jednostavno ali treba naći načina, kako rešiti te probleme, recimo jastukom za dojenje.


To je jastuk sa kuglicama od stiropora, koji je prilagodljiv i kojim se lako može podbočiti stomak – ukoliko je dovoljno velik – i noge se mogu prijatno namestiti pomoću njega. S druge strane, ovi jastuci obezbeđuju i malo više prostora u krevetu za partnera.

Pregledi u 28. nedelji trudnoće

Često se dešava da se trudnički pregledi za treći trimestar obavljaju u 28. nedelji. Od sada svake druge nedelje do 36. nedelje se treba obratiti  ginekologu. Tok pregleda je sličan ranijim. Ukoliko do sada  to nije urađeno, sada ginekolog mora obaviti ginekološki pregled i utvrditi, koliko je zatvoren grlić materice. Prilikom ovog pregleda lekar registruje rast ploda i telesnu težinu  trudnice i uradi ultrazvučni pregled srca bebe. Zatim, prekontroliše i položaj ploda. Ne treba se zabrinuti, ako beba nije okrenuta glavom nadole jer za to još ima vremena – 12  nedelja da se namesti.

Blizanačka trudnoća u 28. nedelji

28-nedelja-blizanačke-trudnoće

Šta činiti u 28. nedelji trudnoće

 • Korisno je već sada kupiti veći jastuk za dojenje, koji trudnici  može pružiti prijatniji san.

Savet - 28. nedelja trudnoće

U 28. nedelji se oseća simptom različit od kasnih trudnički bolova u leđima, pošto trudnica oseća da joj bridi u nogama, kolenima, butinama, prstima nogu.
Pošto se to često dešava tokom trudnoće, ne smatra se pataloškim tegobama i mogu se ublažiti:
• trudnica da promeni stranu ležanja suprotu na kojoj oseća bol,
• trudnica ne sme ništa teško da diže,
• trudnica ne treba da stoji dugo u jednom mestu,
• pomaže topli tuš,
• može se pokušati akupunkturom koja stimuliše oslobađanje endofrina, koji organizam sam proizvodi za ublažavanje bola,
• može se pokušati i masažom za trudnice,
• bitno je redovno pohađati vežbe za trudnice.

Važno je da trudnica zna:

Trudnica treba da je spremna i na neočekivane događaje. Verovatno već ima predstavu o tome kako će teći porođaj i porođajni bolovi, naime, veoma mali broj porođaja teče savršeno. Psihofizička priprema, može mnogo da pomogne u tome da trudnica zahvaljujući informacijama o znakovima porođaja, smanjuje strah od preranog porođaja.

Važno je da partner zna:

Skoro svim očevima je trudnoća nepojmljiva, sve dok ne vide bebu ili njeno koprcanje. U 28. nedelji, međutim, sve ovo konkretno se primećuje i vidi i sada je veoma važno da se otac uključi u naredna dešavanja.

NEMA RAZLOGA ZA STRAH!

„Neću moći da se emotivno povežem sa bebom.“ Mnogi opisuju ultrazvuk 13. i 18. nedelje kao prekretnice, gde se čak može otkriti i pol bebe. Imajući ovo na umu, većina muškaraca onda prvo shvati da se u rastućem stomačiću razvija njegovo dete. Iako se nevidljive niti povezanosti počinju tkati u to vreme, mnogi još uvek ne mogu da zamisle da će jednog dana držati dete u naručju, svoje dete. To, naravno, izaziva puno frustracija, jer budući otac od svuda čuje kakvo je lepo iskustvo jedno dete, šta znači njegov osmeh. Ali postoje i oni kod kojih se kasnije razvija povezanost, pa oni mogu da osećaju je bebac nešto sa neke druge planete, pa se prema sopstvenom detetu odnosi kao da nije njegovo. Jedan od razloga, u poslednje vreme puno pominjanog „depresivnogtatice“, uglavnom je ovaj: otac se plaši da neće moći da se veže za svoje dete. Tada se može dogoditi čudo. Beba mu se nasmeši kada muškarac progovori, smiri se, zaspi na ramenima, i već počinje da bude svestan da do sada uopšte nije morao toliko da brine.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten