15. nedelja trudnoće

15. nedelja trudnoće – Drugi trimestar

Broj preostalih nedelja … 25

15-nedelja_trudnoce

Mnoge žene su tek u 15. nedelji svesne svoje trudnoće. Naravno, zahvaljućuju sve većem stomačiću, nabreklim grudima, pa i tome što do sada nošene haljine mora zameniti trudničkim.

 

Razvoj ploda u 15. nedelji

Bebina koža je tanka i prozirna. Po koži se javljaju fine i tanke dlake – lanugo malje, koje će od sada rasti po koži bebe sve do 26.nedelje. Lice dobija ljudske konture, polako rastu obrve  i trepavice. Kosti bebe svakim danom  postaju sve čvršće, a u 15. nedelja trudnoće je period kad ultrazvukom može da se vidi da beba počinje da sisa palac.

 

Mere ploda dobijene  ultrazvučnim pregledom u 15. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
31(+/-4,0)mm

HC (obim glave):
108 (+/-15)mm

AC (obim stomaka):
96 (+/-10)mm

FL (dužina butne kosti):
17 (+/-3,5) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

15-nedelja-razvoj embriona

Telesne promene u 15. nedelji trudnoće

Na trudnici se već vidi stomačić ali još nije izražen. Materica polako prelazi visinu karličnih kosti, odnosno ispod pupka 7 – 8 cm se može osetiti. Očigledne su promene i na grudima, na grudnom košu vene se sve više proširuju, kao i areole na bradavicama. Na koži mogu da se pojave braunkasto crvene fleke, prvenstveno na čelu, oko nosa u okolini gornjih usana kao i na obrazima. Ne treba brinuti, one postepeno nestaju nakon porođaja.

Uobičajeni simptomi u 15. nedelji trudnoće

  • Linea Negra – tamna pruga koja ide od pupka do stidne kosti
  • pojava strija
  • gorušica
  • razvoj proširenih vena
  • glavobolja
  • lumbalni i trbušni bol usled istezanja ligamenata i mišića

Promene životnih okolnosti

Pored toga što drugi trimestar nazivamo i medenim mesecom trudnoće ovaj trimestar je po mnogima najseksipilniji. Usled hormonalnih promena brojne žene osećaju pojačan libido, i zahvaljujući pojačanoj cirkulaciji  pojačava se i intenzitet orgazma. Ove okolnosti mogu da stvore nove odnose među partnerima, zato je potrebno porazgovarati na ovu temu, naime, muškarci su skloni da preteruju u ovom periodu.

Pregledi u 15. nedelji trudnoće

Ukoliko je potrebna amniocenteza 15. nedelja je prva nedelja u kojoj se može efikasno uraditi. Sam postupak traje oko 30 minuta, a vrši se tako, što se uz ultrazvučno praćenje preko pupka provodi se cevičasta igla u matericu i vadi se uzorak iz plodove vode. Uzorak se u laboratoriji testira na hromozomske abnormalnosti. Rezultati stižu za nekoliko nedelja. Međutim, test omogućuje roditeljima da se upoznaju sa stanjem bebe i da se pripreme na situaciju.

OVAKO NEKA IZGLEDA JEDAN DAN!

Postoji niz problema koji se kod buduće majke mogu pojaviti u vezi sa pravilnom ishranom. Na mnogim mestima postoji mnogo različitih i kontradiktornih mišljenja o ishrani tokom trudnoće. Postoji rešenje, jer upućenim stručnjacima nije problem da adekvatno posavetuju buduću majku. Na osnovu mojih iskustava u radu sa trudnicama i savetovanjem za izhranu priložiću vam jedan dobar dan:
• doručak: pre jela 1 čaša vode, omlet od 2 jaja, (sa pečurkama), grčki jogurt sa peršunom
• deset sati: ovsena kaša sa jogurtom, pomorandžom, lešnikom
• ručak: pileća prsa na žaru sa belim lukom na "krevetu" od sveže salate (paradajz, paprika, luk, krastavci, zelena salata)
• međuobrok: 4 parčeta zdravih pločica
• večera: 2 kriške dvopeka sa namazanim sa svežim sirom i mlevenom crvenom paprikom i lukom.
U zavisnosti od vašeg životnog stila, 6. obrok se takođe može uključiti kao kasna, lagana užina. Ako imaš pitanje ili se nesigurna i izgubljena u obrocima, slobodno potražite moj savet.

Šta činiti u 15. nedelji trudnoće

  • Korisno je upisati se na časove vežbi za trudnice i pripreme za porođaj, ukoliko ginekolog to dozvoljava.
  • Preporučuje se konsultacija sa ginekologom o narednim trudničkim pregledima.

Savet - 15. nedelja trudnoće

Kod 90% žena pojavljuju se strije , koje skroz izblede nakon porođaja. Istina, razlog za njihovu pojavu je, pre svega, sklonost ali postoji i par stvari, koje kad ih se pridržavamo, neće škodti. Treba da izbegavati gojenje, da se kilogrami ravnomerno kupe i da se koža previše ne zateže. Redovito kretanje i zdrava ishrana će u ovome pomoći.

Važno je da trudnica zna:

Veći broj trudnica navodi da je najneprijatnija „nuspojava“ drugog stanja napetost u grudima i njihov rast . Do kraja trećeg trimestra grudi će biti veće za dva tri broja.

Trudnicama sa zdravom telesnom težinom u trenutku začeća – na osnovu lekarskog saveta – se ne preporučuje da se ugoje više od 11 – 16 kg za vreme trudnoće. Kod mršavijih trudnica cilj je 13 – 18 kg, a kod gojaznih 7 – 10 kg. Drugi trimestar odlučujući je period, kada treba nešto učiniti protiv gojaznosti ili gubljenja telesne težine. Preteran rast telesne težine povećava krvni pritisak, rizik od preeklamsije i trudničkog dijabetesa, koji utiču i na zdravlje bebe.

Rešenje može biti pravilno sastavljanje plana ishrane, koji se pažljivo priprema isključivo za trudnice na osnovu njihovih potreba.

Važno je da partner zna:

Podrška više vredi nego bilo šta. Kod onih trudnica, koje nemaju potporu svog partnera, 80 posto je veća šansa da se u toku trudnoće razvije anksioznost i tri puta je veća mogućnost da će se već u trudnoći razviti depresija.

Preporučljivo je provesti nekoliko minuta svakog dana u razgovoru i planiranju. Naravno, ovo takođe zavisi od mentalnog stanja buduće majke, jer postoje žene koje više vole da same rešavaju mentalne uspone i padove (ipak ova metoda se zapravo ne preporučuje tokom trudnoće). Naravno, ima i onih kojima je potrebna velika podrška i puno razumevanja, koje mogu dobiti kroz razgovore. Na ove stvari svakako vredi obratiti pažnju, posebno za partnera, jer stalne promene nivoa hormona buduće majke u velikoj meri određuju njeno raspoloženje.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten