22. nedelja trudnoće

22. nedelja trudnoće – Drugi trimestar – peti mesec

Broj preostalih nedelja … 18

22 nedelja trudnoce

22. nedelja trudnoće je period kad plod već liči na novorođenče, uistinu, mnogo je manji nego što će biti kada se rodi.
Buduća majka možda i dalje oseća da je u drugom trimestru i da je prepuna energijom, ali takođe je moguće da će sa dolaskom 22. nedelje se sve promeniti u jednom trenu, i da će odmaranje u krevetu biće glavni zadatak u dana. U svakom slučaju, za trudnicu je važno da obrati pažnju na signale sopstvenog tela.

Razvoj ploda u 22. nedelji

Organi čula ploda sve više sazrevaju, mozak i završeci nerava postižu toliki stepen razvijenosti da plod oseća dodire. Ako čuje muziku ili pesmu prijatan glas on reaguje, i što više se stupi sa njim u kontakt, verovatno će i posle rođenja prepoznati zvuke i glasove koji će umirujuće delovati na njega. Do 22.nedelje razvijeni su kapci i obrve.

Kad se završi 22. nedelja trudnoće dužina ploda je oko 25,5cm a težina 39,5 dkg.

Permanentno rastuće telo je još smežurano, međutim, predstojećih 18 nedelja omogućuje da se rastom  nabori na telu izravnaju.

22-nedelja-razvoj embriona

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 22. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
52 (+/-5,0)mm

HC (obim glave):
188 (+/-20)mm

AC (obim stomaka):
176 (+/-20)mm

FL (dužina butne kosti):
37 (+/-5,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 22. nedelji trudnoće

Rastom ploda i trudnica dobija na telesnoj težini, koja može da bude u 22. nedelji čak i više kilograma (naravno to zavisi od više faktora i kod svakog je to različito), usled čega mogu nastati bolovi u krstima ili u leđima. Čak postoji i mogućnost da u ovoj nedelji dođe do bolova i otoka nogu i kolena.

Uobičajeni simptomi u 22. nedelji trudnoće

  • ispupčen pupak
  • grčevi u listovima/nogama
  • nadimanje
  • naduvenost
  • zatvor
  • formiranje strija

Promene životnih okolnosti

Trudnica, rastom stomačića, dobija sve veću pažnju. Rodbina, prijatelji, drugovi, kolege mogu da dodiruju ispupčeni stomačić. Neke trudnice to srdačno prihvataju ali nekima to izaziva neprijatan osećaj. Naravno, obe reakcije su normalne i tako i treba odreagovati na takve situacije.

Pregledi u 22. nedelji trudnoće

Ukoliko do sada nije urađen test na Down-sindrom i integralni test za otkrivanje eventualnih anomalija na nervnoj cevi, onda u ovoj nedelji treba to uraditi. Ova kontrola sadržava rezultate ultrazvučnih pregleda urađenih u 12. nedelji, koje su sledile krvne analize u prvom i drugom trimestru.

DAVANJE IMENA DETETU!

Često se čuje da se buduća majka i otac ne slažu sa izborom imena svog nerođenog deteta. 5 od 10 parova bori se sa ozbiljnim neslaganjima oko izbora imena. Obično je najčešći problem kada jedna od strana dođe do činjenice da to ime ne može biti drugačije od imena njihovih dragocenih roditelja, baka i deka, prabaka i deka. Suprotno tome, druga strana je često modernijeg shvatanja i u mnogim slučajevima je već u detinjstvu odlučila koje ime će joj dati kada joj/mu se dete rodi. Uloga imena je da njegovog nosioca razlikuje od ostalih. To je tako već vekovima, dok je u prošlosti neko mogao da dobije novo ime čak i kad se preselio, danas je izbor imena postao doživotna odluka. Nije ni čudo što ima sve više posebnih imena jer živimo u doba pojedinaca. Izbor posebnog imena izražava želju da njegov nosilac bude poseban, jedinstven. Verovanje da ime takođe znači sudbinu, zaštitu i nasleđivanje vrednosti vrlo je staro. U stara vremena su zbog toga novorođenčadima davana imena baka i deka, roditelja, biblijskih ličnosti. Danas su popularna imena poznatih glumaca, sapunica i pevača. Danas postoje dva glavna trenda imenovanja. Jedno je kad se traži vrlo posebno - neka to bude ime na koje niko nikada nije razmišljao. Na osnovu kojeg ne može da neko pomisli na neku drugu osobu, ne stoji iza imena ni dobra ni loša slika/zamisao. Dete će potom svoje ime popuniti značenjem. Ovaj poduhvat ponekad rađa vrlo ekstremne ideje. U mnogim porodicama prvorođenčetu se i dalje daje ime oca, ali devojčicama se ređe daje ime majke, baš kao nekada. Međutim, tradicija „počasnog imenovanja“ temeljito je preoblikovana: dok su naši preci svoju decu davali po istorijskom, književnom, biblijskom junaku, možda zemljoposedniku, današnji uzori rođeni su više u industriji zabave. Strana imena u registrima su se takođe umnožila u poslednjoj deceniji. Kako god da budući roditelji odluče, važno je uzeti u obzir odabir imena koje je prihvatljivo za obe strane, izabrano sporazumno. To je zato što to kasnije može uticati ne samo na odnos između roditelja, već i na vezu između roditelja i deteta.

Šta činiti u 22. nedelji trudnoće

  • Ukoliko će se saznati pol deteta, korisno je razmišljati o imenu deteta i usaglasiti se sa partnerom.

Savet - 22. nedelja trudnoće

Trudnoću karakteriše često bolne i natečene noge usled rasta telesne težine, nepravilnog držanja tela. Postoji nekoliko saveta da bi se izbegle umorne noge. Mada čudno zvuči da konzumiranje veće količine tečnosti pomaže pročišćavanju organizma od štetnih materijala - izazivača otečenosti - neophodno je najmanje 2 litre vode popiti dnevno. Bitno je nositi odgovarajuće čarape. Zatim pomaže i promena položaja tela, kao i podizanje nogu na višlje kada se sedi – tako se sprečava razvoj proširenih vena. Za ojačanje listova npr. pomaže i penjanje stepenicama, podstiče cirkulaciju i smanjuje se otečenost zglobova.
Vežbe za trudnice mogu da pomognu u prevenciji, pa čak i otklanjanju ovih neprijatnih tegoba.

Važno je da trudnica zna:

Za vreme trudnoće izrazito je važan unos dovoljne količine tečnosti kao i raznoliko i lako varljivo jelo. Takođe je važna fizička aktivnost, pa je veoma korisno da trudnica pohađa vežbe za trudnice. Sve ove preporuke su bitne za predstojeće nedelje jer utiču na tok daljnje trudnoće kao i na porođaj.

Važno je da partner zna:

Partner, takođe, treba biti upoznat sa nekim pojmovima i dešavanjima vezanih za trudnoću da bi imao razumevanja prema trudnici, a kasnije sa svim onim pitanjima i odgovorima koji se tiču porođaja. Partneri već sada treba da dogovore oko porođaja, kakvu ulogu će imati otac u tom događaju.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten