3. nedelja trudnoće

3. nedelja trudnoće – Prvi trimestar

Broj preostalih nedelja … 37

1-4-nedelje-trudnoce

3. nedelja trudnoće je nedelja, kada dete u momentu začeća dobije jedinstveni genetski kod, bolje rečeno, osnovne posebnosti (boja kose i očiju, kože, telesna građa kao i pol) sve se u tom momentu  određuje. Priroda je fantastična u stvaranju čuda – novog života.

 

Razvoj ploda u 3. nedelji

U trećoj nedelji trudnoće embrion završava svoje putovanje u jajovodu i stiže u matericu gde počinje proces implantacije (usađivanje).

Broj ćelija  zigote brzo raste i za 3-5 dana stižu u matericu gde se dalje dele i razvijaju se u blastocistu, i  pripijajući se uz zid materice počinju usadnju. Iz unutrašnjih ćelija blastociste razviće se embrion, dok iz spoljašnjih ćelija biće placenta (posteljica) koja će hraniti embrion.

Kod dvojajčanih blizanaca sve se dešava po gore navedenom procesu. Kada je, međutim, o jednojajčanim blizancima reč tada, se oplođeno jajašce, nakon susreta sa spermatozoidom (od prvog časa do 5.-6.dana) deli na dva dela i nastavlja sa razvojem. Bez obzira na broj beba, u ovom periodu zigot je veličine glave čiode.

 

Usadjivanje blastocista u 3 nedelji trudnoće

Telesne promene u 3. nedelji trudnoće

Tokom ovog perioda posebno je važno obratiti pažnju na preostala krvarenja koja se, iako retko, ali može javiti. Ovo može biti znak vanmaterične trudnoće kada se embrion ne prilepi za zid materice već negde drugde (najčešće u jajovodu). Prema nekim istraživanjima, sedam od svakih hiljadu trudnoća su vanmaterične. Ovo je najčešće uzrokovano zapušenjem ili upalom jajovoda. Iako se, na žalost, vanmaternične trudnoće ne mogu sprovesti do kraja, velike su šanse za zdravu trudnoću nakon uklanjanja uzroka (lečenja zapušenja ili upale).

Uobičajeni simptomi

Iako većina žena u ovom trenutku nema simptome, oni se retko mogu javiti već ove nedelje (posebno ako je ciklus kraći od 28 dana 🙂

  • blagi bolovi u trbuhu / grč, blagi znaci krvi, što može biti znak usađivanja
  • osetljivost na miris, ukus
  • dojke nabreknu i polako postanu osetljive, bradavice mogu biti tamnije
  • još uvek vrlo rano, ali hormon HCG može da izazove mučninu, koja jača kako trudnoća odmiče

Promene životnih okolnosti u 3. nedelji trudnoće

Pre same potvrde začeća, mnoge žene se suočavaju sa nizom pitanja kao što je i mogućnost da zatrudni.

Najčešća pitanja su:

  • Da li postoji institucija, lekar ili zdravstveni radnici kojima se sa punim poverenjem može obratiti?
  • Da li su sposobni da trudnicu iz jednog perioda života uspešno prevedu u drugi: iz trudnoće do porođaja

Važno je da već sada trudnica potraži za sebe odgovarajuću instituciju, bolnicu, ginekologa, babicu za predstojeći period.

Pregledi u 3. nedelji trudnoće

U 3. nedelji nema potrebe za pregledom, naime, ultrazvužni pregled tek posle 3-4. nedelje od začeća pokazuje početni zigot, kada je plod  još bez elemenata i životnih znakova.

Korisno je biti optimista!
Dugo se verovalo da optimistična osoba živi duže i zdravije. Danas se kaže da optimizam budućih majki zaista doprinosi prijatnijem porođaju trudnoće. Nedavna istraživanja pokazala su da optimističan stav pomaže u rizičnim trudnoćama. Naime, smanjenjem mogućnost  prevremenog porođaja i rizika od rođenja bebe sa manje kilograma. Za žene čiji se nivo stresa smanjio kao rezultat njihovih optimističnog pristupa, sasvim je sigurno, da se i nivo faktora rizika smanjio. Visok nivo stresa izvor je mnogih zdravstvenih problema, a to nije slučaj samo tokom trudnoće.
Ali izgleda da ne dolazi sve od stresa. Žene koje imaju optimistični pristup stvarima, verovatno se mnogo više i brinu o sebi:
- obraćaju pažnju na pravilnu ishranu
- redovno se kreću
- izbegavajte nepotrebne lekove
- prestaju sa štetnim navikama (pušenje, alkohol, upotreba droga)

Ovo pozitivno ponašanje i razmišljanje veoma dobro utiče na trudnoću i zdravlje fetusa. Istraživači kažu da nikad nije kasno za optimističan stav, čak i ako je već došlo do začeća. Ako uspemo da naučimo da se nadamo najboljem, a ne najgorem, veća je verovatnoća da ćemo ispuniti ta očekivanja. To je dobar razlog da počnete da razmišljate na način: čaša je do pola puna, a ne poluprazna!

Šta činiti u 3. nedelji trudnoće

  • Obratiti pažnju na rane znakove trudnoće.
  • Uraditi test trudnoće kod kuće.
  • Informisati se o ishrani za vreme trudnoće, odnosno o zabranjenim namirnicama.

Savet za 3. nedelju trudnoće

Važno je što pre naći dobrog ginekologa, naime, bitno je da trudnica nađe takvog lekara, kome će se rado obraćati, na koga može računati u svakom momentu trudnoće i porođaja. Pogotovo, kada se zna da trudnoću prate brojna pitanja i pregledi.

S obzirom da mnoge buduće majke osećaju strah zbog trudnoće i porođaja, veoma je važno da se pozabave tim osećanjima i ojačaju svoje pozitivne misli.

Važno je da trudnica zna:

Povećanom pažnjom voditi računa o zdravoj ishrani i stalno imati na umu da se ne „jede za dvoje”! Možda je čudno, ali trudnica na početku trudnoće ima potrebu za svega 200 kcal više energije:

– to znači  plus jedna banana i čaša voćnog soka.

Zapravo, belančvine imaju najvažniju ulogu :

– treba uzimati najmanje 60-75 grama dnevno.

Naročito su važne namirnice bogate kalcijumom:

– mlečni proizvodi, lisnato povrće, mahunarke – pomažu razvoj kostiju i zubi ploda. Preporučeni dnevni unos je 1200 miligrama.

Što se tiče ugljenih hidrata oni treba da budu sporo apsorbujući:

– tako se izbegava nagli rast, odnosno pad šećera u krvi. Namirnice koje imaju u sebi ugljene hidrate i sporo se apsorbuju su durum testo, proizvodi od integralnog brašna, ražani hleb ili hleb od mekinja, a valja izbegavati proizvode od belog pšeničnog brašna i sa rafiniranim šećerom.

Važno je da partner zna:

Razgovor o iščekivanju trudnoće za oba partnera je ozbiljan, i za tu temu treba izabrati najpogodnije vreme i mesto. Valja porazgovarati o budućnosti.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten