A várandósság 6. hete – hat hetes terhesség

A várandósság 6. hete – hat hetes terhesség

Első trimeszter – második hónap

Hátralévő hetek száma: 34

slika trudnice u 6 nedelji trudnoce

Amennyiben a kismama olyan munkakört lát el, ahol a szokásosnál nagyobb szellemi, fizikai vagy érzelmi terhelésnek van kitéve, ajánlott már a 6 hetes terhességnél odafigyelni erre, és bevezetni napi relaxációt, mivel a testnek szüksége van extra pihenésre, hiszen egy új életet táplál

 

6 hetes magzat fejlődése

A terhesség 6. hetében egy gyönyörű új hanggal gazdagodik a kismama, vagyis magzata szív-dobbanásait hallhatja ultrahangvizsgálat folyamán. Mostantól a születéséig a kicsi szíve kb. 150-et üt egy perc alatt, kétszer annyit, mint egy felnőtt szív. Az emésztő- és légzőrendszer is fejlődésnek indul, a törzsön pedig növekedésnek indulnak a végtag bimbók, amelyekből a végtagok fognak kifejlődni. Az agy méretében is jelentős változás áll be, a fej ebben az időszakban még aránytalanul nagy a törzshöz képest. Megjelennek a szem és a fül kezdeményei, illetve a száj kezdeti nyílása. Ez a rengeteg izgalmas fejlődés rendkívül kis méretben zajlik le: az embrió ekkor még nem hosszabb 10 mm-nél!

6-nedelja-razvoj embriona

Testi változások a 6 hetes terhesség alatt

Ebben az időszakban a test nagy mennyiségű progeszteront termel, ami megakadályozza a méhösszehúzódásokat, így megtartva a várandósságot. Ugyanakkor ezzel egyidejűleg a kismama emésztését is lelassítja, ami az állapotos nők kétharmadánál émelygést okoz. A „reggeli rosszullétek”(emésztőszervi változások), a várandóssággal kapcsolatos émelygés, a nap bármely szakában, akár éjszaka is jelentkezhet. Ez a tünet a legtöbb nőnél a várandósság első trimesztere végéig elmúlik, de van rá példa, hogy az egész kilenc hónapot végigkíséri. Jó észben tartani, hogy a stressz súlyosbítja a tüneteket: a reggeli rosszullétet, a fáradtságot, az emésztési zavarokat illetve a fej-, a nyak- és a derékfájást. Mivel a méh rohamos növekedésnek indul, vannak, akik kezdik szorosnak érezni a ruháikat deréktájon – különösen azok a kismamák, akik nem az első gyermeküket várják. Ám az is előfordulhat, és teljesen normális, hogy az émelygés és a hányás miatt a kismama lead egy-két kilót.

 

Általánosan észlelhető tünetek a terhesség 6. hetében:

  • a mell tovább nő, és a bimbó udvara elsötétül
  • az émelygés fokozódhat
  • fáradtság, ami teljesen normális, hiszen az embrió és a méhlepény gyorsan fejlődik.
  • gyakori vizelési inger

 

Életkörülmények változásai a 6 hetes terhesség alatt

Mivel a kismama hormonális – érzelmi hullámvasúton üldögél, ezért nehéz úgy bárki más érzéseire gondolni, amikor épp kijön belőle minden. Mégis meg kell próbálnia nyitva tartani a kommunikációs csatornáit párja és a szűk család köreiben, bármennyire is nehéznek tűnik ez. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek az életet gyökeresen megváltoztató események mindkét fél életét fenekestül felforgatják. Mivel a terhesség alatt is kialakulhat depresszió, ezért nagyon lényeges a kismamának odafegyelnie az esetlegesen kialakuló tünetekre. A depresszió kellemetlen kihatással lehet az egész várandósságra, a szülésre és az azutáni időszakra is. Sőt, kezeletlen esetben szülés utáni depresszióba, vagy gyermekágyi pszichózisba is alakulhat.

A 6. héten történő terhességi vizsgálatok

Már csak kb. 3 hét van az első nőgyógyászati vizsgálatig. Ugyanakkor, ha korábban volt vetélés, vagy ha hüvelyi vérzés jelentkezik, valószínű, hogy már most korai ultrahangos vizsgálat szükséges. Bár a pecsételő vérzés normálisnak tekinthető ebben az időszakban, ha a vérzés sok vagy vérrögös és görcsökkel jár, mindenképpen szükséges orvoshoz fordulni.

REGGELI HÁNYINGER ENYHÍTÉSÉRE!
Függetlenül az okoktól, az a kismama, akinél jelentkezik a reggeli hányinger, tényleg szenved, és szüksége van minden jó tanácsra, amivel enyhítheti a rosszulléteket. Sajnos, egyelőre még nem létezik gyógyszer a reggeli hányinger kezelésére, ez idővel magától elmúlik. Viszont van számos módszer, amivel enyhíthető vagy megszüntethető a tünet:
- Korareggeli étkezés - amikor a gyomor üres, a gyomorsav a nyálkahártyát marja, mert nincs mit emésztenie, ez pedig felerősíti a hányingert. Még mielőtt a kismama felkelne az ágyból, érdemes néhány darab száraz kekszet elropogtatni. Ez ajánlott éjszaka is, amikor meglátogatja az illemhelyet.
- Kihagyhatatlan vacsora - könnyű étkezés kicsivel lefekvés előtt segíthet abban, hogy a gyomor reggel nyugodtabb legyen.
- Étkezés kisebb adagokban - a teli gyomor ugyanúgy tud hányingert előidézni, mint az üres.
- Sűrű étkezés - az egyik legjobb módszer a hányinger elűzésére, a sűrű és kevés adagok fogyasztása, amivel a vércukorszint is állandó, és a gyomor sem üres. A három fő étkezés helyett tanácsos hat kisebbet beiktatni.
- Hidegen - számos kismamának a hideg étel és ital fogyasztása segít a hányinger enyhítésében.
- Vízfogyasztás - fontos az elegendő mennyiségű (minimum 2liter) víz napi bevitele. Legfőképpen az étkezések között.
- Gyömbér - ajánlott alkalmazni főtt ételek illetve kalácsok elkészítéséhez, vagy teát ízesítve. Még a friss gyömbér illata is enyhítheti a hányingert. Ugyanakkor, számos nő elmondása szerint a citrom illata és íze is segíthet (például limonádé formájában). A savanyú cukorka is megoldás lehet.

A 6. hét teendői:

  • A reggeli hányinger különböző ellenszereivel való kísérletezés.
  • Megtalálni a megfelelő nőgyógyászt a hátralévő időszak vezetésére.

Tanácsok a 6. hétre

Amennyiben eddig még nincs meg a megfelelő szülész-nőgyógyász, akkor itt az ideje egy olyan szakorvos felkeresésének, akihez feltétlen bizalommal fordulhat a kismama várandós gondozást illetően, hiszen ő fogja figyelemmel kísérni a kis jövevény állapotát a várandósság fennmaradó 34 hetében, és ő lesz a kismamával a szülés legnehezebb perceiben is. Érdemes utánajárni a választott szülészet (kórház vagy klinika) felszereltségének is, mivel ma már számos hely létezik, ahol biztosítják a legkülönbözőbb, vajúdást segítő eszközöket is.

Fontos tudni a kismamának:

A magzatvédő vitaminok szedése, nagy méretük miatt, néha nehézséget okoz a kismama számára, főleg ha még az émelygés is jelen van. Ebben az esetben célszerű a választott nőgyógyász véleményének kikérése, ugyanis léteznek olyan készített rágótabletta formájában is, amik megkönnyítik a problémát.

Fontos tudni a partnernek:

Amennyiben cica vagy kutya házikedvenc van, fokozott elővigyázatosság szükséges, ezért az alom takarítása, az ürülék felszedése a terhesség idején a partnerre hárul. Mindez megelőzés szempontjából lényeges.

Ha szeretnél naprakész információkat és tanácsokat várandósságod hetére vonatkozóan, íratkozz fel heti hírlevelünkre.